Nieuws                               Nieuwsbrief  ED LOOGE! Reizen naar Burkina Faso                       Nieuwsbrief FasoFair                                        zomer 2018

                                           

  

Beste mensen

De zomervakantie staat voor de deur, tijd voor de vele festivals. Wij zijn aanwezig op het Afrika-festival in Hertme zaterdag 7 en zondag 8 juli met een stand met info over de reizen en mooie kunst en ambachtelijke producten uit met name West- Afrika.

In de nieuwsbrief een overzicht van de laatste planning van de reizen en een verslag van de laatste Maskerreis. De volgende is pas in 2020..

Tijdens de Kunstschouw op Schouwen hebben we een aantal workshops aangeboden, zoals een bogolan maken, een Afrikaans bord  en verven met indigo. Voor belangstellenden die er niet bij konden zijn bieden we ze tijdens de zomervakantie nogmaals aan. Je kunt je inschrijven voor een hele dag creatief bezig zijn of voor een enkele workshop. Neem even contact op via mail of telefoon.

 

 Maskerreis februari                    
De februari-rondreis had als extraatje het bijwonen van het grootste Afrikaanse maskerfestival in Dedougou. De laatste dagen van de reis bivakkeerden we bij de nonnen op loopafstand van het festivalterrein. Allereerst brachten we weer een bezoek aan de chef van het Canton met als cadeautje de gebruikelijke fles rode wijn. Hij had het druk, alle groepen die optraden, zo’n 60 in totaal, gingen eerst bij hem langs voor een korte presentatie. Toch hielp hij om ons zo snel mogelijk van de juiste tickets te voorzien. Omdat de optredens in drie blokken over de dag waren verdeeld, hadden we tussendoor voldoende tijd om de uitgebreide markt te bezoeken, kramen met Afrikaanse souvenirs, etnografica en eet- en drinkgelegenheden. Overdag waren er optreden van groepen uit Burkina Faso, Mali, Senegal, Benin en Togo; dansers met “feuilles” (bladeren of riet) overdekt, met dunne houten kleppertjes (die al ritmisch tikten terwijl de dansers opkwamen), de Dogon uit Mali met hun meterslange maskers, maar het meest indrukwekkend vonden we de “masques de la nuit”, die uiteraard alleen ’s avonds optraden. Vooraan op de tribune zaten we elke avond als eersten naar de in witte pakken gestoken mannen (ook de vrouwenfiguren worden door mannen gedanst) te kijken. Op hun hoofd altijd maskers, soms geheel versierd met kauri’s waardoor ze zo’n vijf kilo wogen. Op de muziek kwamen ze schokkerig bewegend aanlopen om daarna helemaal los te gaan in snelle korte bewegingen, grote sprongen of met langdurig zwaaien met hun hoofd in vaak draaiende bewegingen. De kleinere jongens werden na zo’n optreden vastgepakt door een volwassene om ze te behoeden voor een val. Over twee jaar is het volgende festival, meer foto’s zijn te zien op Facebook  ED LOOGE.
  

 

 

 

 

Vrijwilligersreizen

De afgelopen jaren is door de Gouwkamp en FasoFair hard gewerkt en veelvuldig overlegd met SOS Fille Mère, een stichting in Ouaga die tienermoeders opvangt en begeleidt. De bouw van de nieuwe opvang is vrijwel af, maar er zijn nog allerhande kleine klusjes.  Dat betekent dat we in het najaar zelf onze handen uit de mouwen kunnen steken. Iedereen die het leuk vindt om te helpen (bv met verven, of de tuinaanleg of iets met de kinderen wil doen) is van harte uitgenodigd. We sluiten ons verblijf af met een rondreis door het oosten van Burkina Faso en Benin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw aanbod: Oost- Afrika

Vanaf heden kunnen we individuele reizen aanbieden naar Uganda met een mogelijkheid tot verlenging in Zanzibar. Reizen worden op maat gemaakt, met de wildparken die je graag wil bezoeken en een mogelijkheid om een permit te kopen voor een chimpansee- of berggorillatrek. Omdat het toerisme in Uganda verder ontwikkeld is dan in West- Afrika zijn er ook veel meer keuzemogelijkheden voor overnachtingen, van budget tot super de luxe! We kunnen je nu over al die mogelijkheden goed adviseren. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het wat lastig om een prijs te noemen, maar met name de gorillatrek is prijzig (600 dollar). Bedenk wel: het geld is bestemd om de leefomgeving in stand te houden en.. in Rwanda kost de permit je 1500 dollar.

 

 

 

 

November:  creatieve reizen

In november  bieden we weer de Textielreis en (voor de eerste keer!) Vormgeving aan. Over de textielreis hebben we al vaker bericht, maar Vormgeving betreft een cursus brons (je maakt onder begeleiding van een bronzier zelf een bronzen beeld) en je werkt in Tiébélé mee met de restauratie van de prachtige lemen huizen. Met de pottenbaksters draaien we ook nog een potje! De textielreis vraagt enige voorbereiding in Nederland; je kunt hiervoor nl je eigen stukje vilt maken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waar we dat gezamenlijk gaan doen. Interesse? Laat het weten, de bijeenkomsten zijn op verschillende plaatsen in het land.  Zie voor het volledig programma de site of schrijf een mailtje.

 

 Planning 2018 / 19

De volgende reizen staan gepland:

 

13- 30 oktober

groepsrondreis Burkina Faso  gegarandeerd vertrek

vanaf 1050 euro

29 oktober- 18 november

Burkina Faso en Benin, incl. vrijwilligerswerk voor Fille- Mère

vanaf 1100 euro

3- 16 november

Themareis: creatieve reis Textiel of Vormgeving (brons en klei)

vanaf 1100 euro

9- 27 januari

groepsrondreis Burkina Faso

vanaf 1100 euro

9- 22 januari

Themareis: creatieve reis Textiel of Vormgeving (brons en klei)

1100 euro

9- 28 februari

Muziekreis Burkina Faso met veel workshops inclusief festival Fespaco.

vanaf 1285 euro

            

                               

 

Januari: creatieve reizen  

 De Textielreis en (voor de eerste keer!) Vormgeving. Over de textielreis hebben we al vaker bericht, maar Vormgeving betreft een cursus brons (je maakt onder begeleiding van een bronzier zelf een bronzen beeld) en je werkt in Tiébélé mee met de restauratie van de prachtige lemen huizen. Met de pottenbaksters daar draaien we ook nog een potje! De textielreis vraagt enige voorbereiding in Nederland; je kunt hiervoor nl je eigen stukje vilt maken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waar we dat gezamenlijk gaan doen. Interesse? Laat het weten, de bijeenkomsten zijn op verschillende plaatsen in het land.  Zie voor het volledig programma elders op de site of schrijf een mailtje. 

 

  

FasoFair

Onze fairtradewinkel/ galerie- Weststraat 40, Burgh- Haamstede- is tot half oktober nog elke vrijdag en zaterdag open van 11 tot 17 uur. Vanaf half november zijn we alleen op zaterdag open van 11 tot 16 uur. Tijdens de openstelling kan je ook terecht met vragen over de reizen.

   

Tot slot wensen we iedereen een mooie nazomer met mooie inspirerende reizen !

   

     

        

ED LOOGE!, reizen naar West- Afrika

    

Marianne Velthuis & Pieter Mulders

    

www.burkinafasoreis.nl                   mail:info@burkinafasoreis.nl

    

Facebook: ED LOOGE

    

FasoFair

    

www.fasofair.nl                     mail:info@fasofair.nl

    

(0031) (0)6-14 66 87 55