Nieuws.                                


Nieuwsbrief  ED LOOGE! Reizen naar Burkina Faso                       Nieuwsbrief FasoFair                                        voorjaar 2017

                                           

 

Beste mensen,

Het kleurt langzaam weer groen buiten, het zonnetje laat zich steeds meer zien; kortom Voorjaar! Een nieuw reisjaar met bekende activiteiten en  festivals, zoals de Kunstschouw, maar ook nieuwe (Nijmegen!). Waar we ook erg veel zin in hebben is de uitbreiding van ons aanbod naar Oost- Afrika, we gaan eerst zelf op ontdekking!

Textielreis januari 2017  

 

 

Met twee wagens volgeladen met enthousiaste reizigers reden we afgelopen januari door Burkina. De katoenoogst liep op zijn eind, zelf hebben we niet meer geplukt, maar we hebben wel rondgekeken op het veld waar de katoen gewogen werd, nadat ze eerst in enorme balen gestampt werden. Onze chauffeur Idrissa was niet te beroerd om even mee te doen. Er zaten nogal wat creatieve geesten  in het reisgezelschap, wat weer een heel bijzondere dynamiek gaf bij alle bezoeken. Zo werd bij de weefsters allerhande technische info uitgewisseld en weefbrieven gedeeld en leerden de pottenbaksters elkaar verschillende manieren om een oor aan te n.. zetten. De leerbewerkers hadden het ditmaal erg lastig, slecht een enkeling koos voor een bekend ontwerp, ze hebben 7 totaal verschillende tassen moeten maken. Daardoor moesten de laatste tassen worden nagezonden, maar ook deze zijn inmiddels gearriveerd!    

 

Planning 2017/18

De volgende reizen staan gepland:

  14 oktober- 4 november    groepsrondreis Burkina Faso en Benin, gegarandeerd vertrek

    6  - 24 november             groepsrondreis Burkina Faso

   januari                              Themareis: creatieve reis Textiel of Vormgeving (brons en klei)

   half februari- begin maart groepsrondreis Burkina Faso inclusief Maskerfestival Dedougou,  gegarandeerd vertrek     

Oktober: BF/ Benin reis

In oktober staat dit jaar weer een Benin-reis gepland. Er is nog maar één plaats beschikbaar!  De reis voert vanaf Ouagadougou door het oosten van Burkina naar het noorden van Benin, de Atakora-regio met zijn prachtige Tata Somba’s- de “huizen van mijn vader”. We zakken daarna langzaam door naar het zuiden met bezoeken aan Dahomey, een oud koninkrijk, Lac Nakoié met Ganvié, waar we op het meer slapen, en Ouidah. Ouidah ligt aan de kust en veel staat in het teken van voodoo en de slavengeschiedenis. We sluiten de reis af met een dagje aan de oceaan.

 

November: creatieve reizen  

 Na de Benin-reis keren wij met de chauffeurs weer terug naar Ouagadougou om de deelnemers van de creatieve reizen te ontvangen: de Textielreis en (voor de eerste keer!) Vormgeving. Over de textielreis hebben we al vaker bericht, maar Vormgeving betreft een cursus brons (je maakt onder begeleiding van een bronzier zelf een bronzen beeld) en je werkt in Tiébélé mee met de restauratie van de prachtige lemen huizen. Met de pottenbaksters daar draaien we ook nog een potje! De textiel reis vraagt enige voorbereiding in Nederland; je kunt hiervoor nl je eigen stukje vilt maken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waar we dat gezamenlijk gaan doen. Interesse? Laat het weten, de bijeenkomsten zijn op verschillende plaatsen in het land.  Zie voor het volledig programma de site of schrijf een mailtje. 

 

Kunstschouw van 16 tot en met 25 juni, Schouwen- Duiveland

  Ook dit jaar zijn er weer kunstenaars die tijdens de Kunstschouw bij ons in en om het huis exposeren; naast oude bekenden, Lizette Kneepkens (schilderijen)en Tom van Aalst (stenen beelden) en Pieter Mulders (houten sculpturen), exposeert ook Anja Frijters, een keramiste uit Roosendaal. Zij heeft prachtige beelden gemaakt waaronder haar eindexamenwerk dat op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Roosendaal hangt.  

         

  

  Tijdens de Kunstschouw houden we een inzameling voor SOS Fille Mère. Van de opbrengst gedurende deze dagen gaat 5% rechtstreeks naar het tienermoederproject. Daarnaast zijn er ook verschillende producten te koop die de meiden zelf gemaakt hebben, zoals zeepjes en handgeweven pagnes. 

Waar zijn we nog meer te zien/ spreken??

Dit jaar staan we voor het eerst bij het Afrikafestival in Berg en Dal (bij Nijmegen) op Hemelvaartsdag 25 mei. Er zijn die dag diverse optredens en er is een Afrika-markt met stands. We ontbreken ook niet op het Afrika-festival in Hertme op 1 en 2 juli. Daar treden o.a. Ali Farka Touré band, Oumou Sangaré, Mamadou Diabaté  op. Toppers op het gebied van Afrikaanse muziek! Maar wil je meer info over de reizen dan kan dat uiteraard ook op afspraak.

  Nieuwe initiatieven

 De truitjes breiende dames uit Renesse hebben lokaal de publiciteit gehaald; zie bijgaand artikel. Resultaat was nog meer truitjes en giften in de vorm van breikatoen voor de dames. Ze kunnen dus weer vooruit!  

         

  

  De 16 leerlingen in Tiébélé, die via ons gesponsord worden, hebben afgelopen maanden meegewerkt aan het opknappen van hun historisch erfgoed, het hof van de koning. Gids Casimir heeft uitgebreid foto’s geplaatst op Facebook, zodat we het allemaal hebben kunnen volgen. Uiteraard heb ik foto’s gedeeld.  

 

Project: tienermoederproject SOS- Fille Mère  

 Samen met stichting de Gouwkamp zijn we alweer jaren betrokken bij SOS Fille Mère, de tienermoederopvang in Ouaga. In januari jl. hebben we met het voltallige bestuur van SOS Fille Mère om de tafel gezeten en de plannen inhoudelijk en financieel bekeken. Inmiddels zijn we zover dat we echt kunnen gaan bouwen! Extra geld is nog steeds zeer welkom (en nodig, bv om de verschillende activiteiten goed van de grond te krijgen), maar voor de basale woonvertrekken, sanitair ed. is het geld bijeen. Als de voortekenen niet bedriegen gaat ook Wilde Ganzen een bijdrage leveren. Daarmee zou een vurig gekoesterde wens in vervulling kunnen gaan, namelijk extra werkruimte en een waterpomp. Aan de kant van de (grote) weg waarlangs de nieuwe wijk in Ouagadougou gebouwd gaat worden, is nl nog geen waterpomp. De meiden zouden steeds de ongetwijfeld steeds drukkere weg over moeten om water te halen. Het ligt(nog steeds) in de bedoeling met geïnteresseerden een reis te maken, waarbij we ter plaatse ook de handen uit de mouwen gaan steken.  

 

Nieuw aanbod: Oost- Afrika

Begin van dit jaar werden we –via oud-deelnemers van onze reizen Lineke en Albert- gevraagd samen te werken met een lokale reisorganisatie in Uganda. Robert Ntale en partner bemerkten bij Europeanen toch enige schroom om geld over te boeken naar een kleinere reisorganisatie in Uganda. Een westerse partner zou die barrière kunnen wegnemen. Inmiddels zijn we uitgenodigd om in juli te komen kennismaken met Robert en Uganda. Cheetah Safaris organiseert kortere trips en langere rondreizen – individueel en voor groepen- door Uganda,Rwanda en Kenia. Wij zijn inmiddels erg enthousiast geraakt alleen al door de prachtige foto’s en films. Mocht je dus meer willen zien van Afrika laat het weten, mn natuurliefhebbers komen ongetwijfeld aan hun trekken!

 

 

5 Jaar FasoFair

Onze fairtradewinkel/ galerie- Weststraat 40, Burgh- Haamstede- is vanaf april weer elke vrijdag en zaterdag open van 11 tot 17 uur. Tijdens de openstelling kan je ook terecht met vragen over de reizen.

  Tot slot,  een fijn en zonnig voorjaar en zomer met mooie inspirerende reizen gewenst!

   

     

         

ED LOOGE!, reizen naar West- Afrika

    

Marianne Velthuis & Pieter Mulders

    

www.burkinafasoreis.nl                    mail:info@burkinafasoreis.nl

    

Facebook: ED LOOGE

    

FasoFair

    

www.fasofair.nl                      mail:info@fasofair.nl

    

(0031) (0)6-14 66 87 55