Ed Looge! reizen naar Burkina Faso

Burkina Faso, Benin, Ghana en Mali

De routes

Foto's Burkina Faso

Foto´s Mali

Foto's Benin

Praktische informatie

Nieuws

Nieuwsbrief

Over mij

Boek een reis

Favoriete links
Ed Looge!
reizen naar Burkina Faso
De routes
We rijden in 4x4 met lokale chauffeurs en lokale gidsen zullen ons rondleiden in hun stad of streek.

Route twee- weekse groepsreis Burkina Faso

 
dag 1/2  Aankomst in Ouagadougou, informatie over praktische zaken, wandeling door het stadscentrum met bezoek aan de markt. 's Middags kan gekozen worden voor een vrije invulling
dag 3 
 Vertrek naar Bobo Dioulasso met tussenstops op de route; een bezoek aan de heilige krokodillen van Bazolé, waar we een offer brengen en het paleis van de koning van Kokologho. 
Aankomst in Bobo tegen de avond
dag4/5  Met een gids bezoeken we het 'vieux quartier', het oude stadscentrum, de grote markt, de lemen  moskee, het etnografisch museum, Gafreh, een werkproject van vrouwen en maken we een wandeling naar de heilige vissen van Dafra.
dag 6/7  Vertrek naar Banfora, overnachting in een campement. We varen een stukje op het meer van Tengréla op zoek naar nijlpaarden, beklimmen de Domes de Fabedougou, gaan kopje onder bij de watervallen van Karfiguela en maken een wandeling naar Pics de Sindou en bekijken " klein Dogonland" Yensogyny
dag 8   Vertrek naar Gaoua, Pays de Lobi, hierbij verlaten we de asfaltroute en nemen we de 'piste' door het groene zuiden
dag 9/ 10  We logeren enkele nachten in Pays de Lobi (Lobiland) , een kleine oorspronkelijke bevolking, overtuigde animisten, maken dat deze streek een bezoek meer dan waard is. We nemen een kijkje bij de 'devine', de heilige man, die bij elk  besluit vooraf geraadpleegd wordt, bekijken een mysterieuze ruïne in het oerwoud (Lorepeni, Unesco Werelderfgoed) en bezoeken kleine dorpjes waar families zich toeleggen op de productie van een bepaald  kunstnijverheidsproduct en staan aan de rand van de goudmijnen waar alleen vrouwen dit zware werk mogen doen
dag 11  
 We rijden verder naar het wildpark Nazinga, maar maken een tussenstop in Diebougou. Hier hebben de Fransen in hun koloniale oorlog met de Engelsen, die toendertijd Ghana bezaten, een merkwaardige vesting laten bouwen door de Burkinabé.
dag 12  Voor dag en dauw maken we een safari, ontbijten en rijden door naar Tiébélé, een prachtig beschilderd dorp, dat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.
dag 13
  In de ochtend fietsen we een stukje door de streek, bezoeken enkele kleine dorpjes waaronder Bounkou, een pottenbakkersdorp waar oma de scepter zwaait!
 's Middags rijden we terug naar Ouagadougou, waar we tegen de avond arriveren bij ons hotel
dag 14  Vrije invulling,bijvoorbeeld 's ochtends vroeg je bed uit voor Le Faux Depart, het wekelijks ritueel op vrijdag, waarbij de koning op oorlogspad wil, maar door zijn chefs op andere gedachten gebracht wordt.Ook is er de mogelijkheid voor het volgen van een workshop Djembee of Afrikaanse dans, een middagje begeleid Afrikaans koken (bisap en/ of to), souvenirs scoren bij de plaatselijke kunstenaars in village d'Aritisanal of lekker luieren bij een zwembad.
dag 15
 Vertrek naar Nederland zal pas 's avonds zijn, zodat ook deze dag nog benut kan worden voor de laatste ervaringen in Burkina Faso, zo kun je met een Nederlandse biologe een wandeling maken door Bangr -Weego, het  grootste stadspark in West-Afrika met ruim 150 verschillende soorten vogels!
dag 16
Aankomst in Nederland


 
(Verlenging met) een week Mali

dag 16   Vertrek naar Mali, via Ouahigoua. Op de route bezoeken we de goudmijnen van Bouda, waar mannen op traditionele wijze goud delven in metersdiepe putten en via kilometerslange tunnels.Tegen de avond arriveren we in Enndé, in een prachtig campement met uitzicht op de Falaise. De enorme rotswand rijst nog geen kilometer verder honderden meters de lucht in. De Dogondorpjes en Tellemgraven, die tegen de wand zijn geplakt, zijn van hieruit goed te zien.
dag 17/20  We bezoeken verschillende Dogondorpjes waaronder Teli met de Tellemgraven en Kani- Kombolé met een prachtige lemen moskee die aan het water ligt. We lopen/ klimmen omhoog naar Indelu, waar we 
een adembenemend uitzicht op de vlakte hebben en maken een dagtrip naar Songo, waar we de plaats bezoeken waar de jaarlijkse jongensbesnijdenis en bijgaande rituele scholing plaatsvindt. De afdaling naar de vlakte is spectaculair. Een bezoek aan Sanga en Bongo verder oostwaarts is mogelijk, maar afhankelijk van de conditie van de weg. Op een van de avonden zullen we een maskerdans van de Dogon te zien krijgen.
dag 21  Terugreis naar Ouagadougou.
dag 22  Vrij te besteden in de hoofdstad Ouaga met in de avond vlucht naar Nederland.
dag 23   Aankomst in Nederland


  
Route combinatiereis Burkina Faso (Noord)- Mali (3 weken)

dag 1/2  Aankomst in Ouagadougou, informatie over praktische zaken, wandeling door het stadscentrum met bezoek aan de markt. 's Middags kan gekozen worden voor een vrije invulling
dag 3  Vertrek naar Kaya, met stop in Laongo, waar een beeldenpark is verrrezen. Elk jaar worden enkele beeldhouwers uit de  hele wereld uitgenodigd om een beeld aan de al zeer ruime collectie ter plaatse
te vervaardigen. Korte stop in Ziniare, de ranch van president Blaise Compaore.
dag 4  Bezoek aan de bekende leermarkt in Kaya, het museum en de Halles de Artisans.
dag 5  Terwijl het landschap langzaam begint te veranderen, rijden we  door naar Dori, maar bezoeken onderweg Bani om de 7 lemen moskeeën te bekijken, die een  zelfbenoemd profeet, daar heeft laten bouwen.
dag 6  Bezoek aan de kleurrijkste noordelijke (vee)markt met Peul, Kel- Tamashek (Toeareg), Fulani en Bella herders.
dag 7/8  Door de Sahel Verder de Sahel in naar de zandduinen (en een meer!) van Oursi,de nog niet ontdekte noordelijke parel van Burkina, waar we lslapen onder de sterrenhemel in een klein campement. voor wie wil is een kamelentocht te maken naar een archeologische nederzetting.
dag 9
 Via Arabinda, waar we een rots beklimmen om (eeuwen!?)oude rotstekeningen van jagers en dieren te bekijken, arriveren we in Djibo. Djibo was de hoofdstad van het Fulani emiraat en kent  een bloeiende juwelenindustrie en bijzondere architectuur. Er worden ook bijzondere initiatieven genomen om huizen zonder hout te bouwen, in een gebied waar de ontbossing zichtbaar is van groot belang.
dag 10/12  We bezoeken verschillende Dogondorpjes waaronder Teli met de Tellemgraven en Kani- Kombolé met een prachtige lemen moskee die aan het water ligt. We lopen/ klimmen omhoog naar Indelu, waar we      
een adembenemend uitzicht op de vlakte hebben. De afdaling naar de vlakte is  spectaculair. Een bezoek aan Sanga en Bongo verder oostwaarts is mogelijk, maar afhankelijk van de conditie van de weg. Op een van de  
avonden zullen we een maskerdans van de Dogon te zien krijgen.
dag 13
  Vertrek naar Mopti met een tussenstop in Songo waar we door het dorp omhoog wandelen naar de plaats waar de jongens volgens het eeuwenoude ritueel hun besnijdenis ondergaan en de bijbehorende scholing ontvangen in een beschilderde grot. We lunchen aan de haven in Mopti bij  bar Bozo. 's Middags maken we met een pinasse een tocht over de Bani en bezoeken verschillende vissersdorpjes van de Bozo.
dag 14/15 Tochtje naar Djenné, het laatste stukje per veerboot, zolang de rivier de Bani nog water heeft na het regenseizoen. Rondwandeling met een gids door Werelderfgoedstad Djenné, waar we kennis maken met de prachtige architectuur en natuurlijk de befaamde moskee, het grootste lemen gebouw ter wereld. De volgende morgen bezoeken we op eigen gelegenheid de markt. Tevens is er de mogelijkheid om enkele vrouwenassociaties die bogolans ("modderkleden") maken, te bezoeken.
dag 16/17 De reis wordt voortgezet naar Segou, alwaar de Franse koloniale invloeden op de archtiectuur nog duidelijk zichtbaar zijn. Het is voor liefhebbers mogelijk om hier een workshop "bogolan maken" te volgen. Ben je minder artistiek, maar wil je wel graag zien hoe de bogolans gemaakt worden? Een rondleiding wordt hier ook verzorgd.
dag 18/19   Terug naar Burkina Faso, we arriveren in Bobo Dioulasso waar we met een gids het 'vieux quartier' kunnen bezoeken, het oude stadscentrum, de grote markt, de lemen moskee, het etnografisch museum en Gafreh, een werkproject van vrouwen. In Bobo kun je ook een workshop djembee volgen of gewoon even aan het zwembad bijkomen van de reis.
dag 20/22 We arriveren weer in Ouaga. Omdat het vliegtuig past in de (late) avond vertrekt, is er nog volop tijd om bijvoorbeeld souvenirs te scoren bij Village d'Aritisanal, het vernieuwde muziekmuseum te bezoeken of zelf actief te worden met een workshop djembee, Afrikaans koken of bisap maken.
dag 23 Aankomst in Nederland


 


 Route combinatiereis Burkina Faso (Noord) en Benin


dag 1/2   Aankomst in Ouagadougou, informatie over praktische zaken, wandeling door het stadscentrum met bezoek aan de markt. 's Middags kan gekozen worden voor een vrije invulling
dag 3   Bezoek aan Laongo, waar een beeldenpark is verrrezen. Elk jaar worden enkele beeldhouwers uit de  hele wereld uitgenodigd om een beeld aan de al zeer ruime collectie ter plaatse te vervaardigen
dag 4/5   Vertrek naar Kaya, met een stop in Manega voor het Mossimuseum en een korte stop in Ziniare waar bij de ranch van president Blaise Compaore een complete dierentuin is verrezen..Bezoek aan de leerberwerkersmarkt in Kaya, het museum en des Halles des Artisans.
dag 6/7  Terwijl het landschap langzaam begint te veranderen, rijden we  door naar Dori en bezoeken onderweg Bani om de 7 lemen moskeeën te bekijken, die een  zelfbenoemd profeet, daar heeft laten bouwen.
Bezoek aan de kleurrijkste noordelijke (vee)markt met Peul, Kel- Tamashek (Toeareg), Fulani en Bella herders.
dag 8  Verder de Sahel in naar de zandduinen (en een meer!) van Oursi,de nog niet ontdekte noordelijke parel van Burkina, waar we slapen onder de sterrenhemel in een klein campement. Voor wie wil is een kamelentocht door de Sahel te maken naar een archeologische nederzetting.
dag 9  Terug naar Ouaga
Dag 10  Vertrek naar Fada N'Gourma. Op de route gaan we op bezoek bij de guérisseur Managr Naaba Sanaam, el Hadj Bikienga, ambassadeur van de Vrede. Duizenden West- Afrikanen vanuit de hele wereld komen jaarlijks bij hem om genezing en advies te vragen. Sommigen bivakkeren maanden in het dorp tijdens de behandeling. Alle hulp is gratis, maar van de giften bouwt deze guérisseur allerhande voorzieningen; Lourdes in Afrika!
dag 11   Vandaag passeren we de grens met Benin en rijden we door naar het grootste wildpark Pandjari in West- Afrika. Pandjari strekt zich uit over Benin, Togo en Burkina Faso. Naast olifanten zijn hier leeuwen, luipaarden,cheetahs, antilopes, apen en heel veel vogels te zien.
dag 12   Safari door het wildpark, na de lunch vertrek naar Natitingou, de grootste stad in de Atakora-regio
Dag 13  Wandeling in en rondom Kousso Koingou met bezoek aan de prachtige Tata Somba huizen. Deze lemen huizen hebben met hun hoektorens wel wat weg van kastelen, op het platte dak heeft elke bewoner zijn eigen slaapkamer in de verschillende  torens.
dag 14/15 We rijden door een golvend groen landschap - wat een verschil met het droge Burkina- naar het zuiden: we overnachten in Abomey. Daar bezoeken we de volgende dag het interessante Musée Historique en lopen op eigen gelegenheid rond door de stad. Er zijn veel mooie oude Portugese huizen bewaard gebleven en er is een gezellige markt.
Dag 16/17  We rijden door naar Ouidah, hier draait (bijna) alles om de geschiedenis van de slavernij. We bezoeken het huis van de Portugese gouverneur de Souza, het maison du Bresil en lopen de route d'esclaves, waarbij we onderweg een aantal memorabele plaatsen bezoeken. De rol van onze voorouders wordt zichtbaar op het strand waar eeuwenoude jeneverflesjes in het zand zijn achtergebleven. Het Museé Historique de Ouidah geeft een prachtig overzicht van de (slavernij)geschiedenis, het Bois Sacreé met de tot boom getransformeerde koning, een feticheur, de fetishmarkt, je raakt niet uitgekeken, maar voor wie het allemaal wat veel wordt, valt er aan de kust ook van een woeste oceaan te genieten.
Dag 18
  Vertrek richting Cotonou via de route de Pêches, vlak langs het strand waar kleine vissersdorpjes liggen. We slapen in een hotel aan het strand.
dag 19   We rijden door naar Cotonou, waar we de Grand Marché bezoeken met een grote fetish-afdeling. We vervolgen onze weg naar Ganvié, het laatste stukje met de piroque over Lac Nakoué. In de dorpjes wonen de nazaten van de gevluchte slaven; de enige plek waar ze veilig waren was het moeras, waar ze hun huizen op palen bouwden en iedereen zich verplaatst per piroque. We bezoeken ook de lokale drijvende  markt. We overnachten in een van de vissersdorpjes op het meer.
dag 20/21/22 In de ochtend vertrek per piroque naar de kust en verder met de auto naar Grand Popo. Hier zijn verscheidene prachtige musea te bezoeken, zoals Musée de Silva of het Etnografisch museum. Lekker langs het strand slenteren, of de laatste grote Afrikaanse markt van Adjara, een van de kleurrijkste van Benin, bezoeken kan natuurlijk ook


  Route: Sporen naar een slavernijverleden

 

Dag  1

Vertrek vanaf Brussel of Amsterdam.Aankomst In Ouagadougou, Burkina Faso,

Overnachting in Ouagadougou

Dag 2

Kennismaking met  een Afrikaanse hoofdstad, regelen van praktische zaken, bezoek aan Village Artisanal of Museum van de Muziek

Overnachting in Ouagadougou

Dag 3

Vertrek naar Tiébélé, bezoek aan het l.Cour RoyaL Rondleiding en toelichting op de specifieke wijze van bouwen. Bezoek aan de traditionele gouddelvers. Vertrek naar wildpark Nazinga

Overnachting in Nazinga

Dag 4

s' Ochtends safari door het park, daarna ontbijt. Hierna vertrek naar Gaoua, Pays Lobi.

Overnachting in Gaoua

Dag 5

We starten met een bezoek aan Musee de Poni om inzicht t krijgen in de cultuur van de Lobi. Bezoek aan Werelderfgoed Lorepeni, een grote stenen ruïne uit de 14de eeuw in het oerwoud. Wat de functie van deze plaats is geweest, is niet helder. Verondersteld wordt dat het ook een pleisterplaats is geweest voor de handel in slaven.

Bezoek aan Obiré, het heiligdom, het dorp  en de koning van de Gan, een kleine bevolkingsgroep die deels nog in Ghana woont. Ooit gevlucht vanwege tribale oorlogen.

Wandeling door Lobidorpen en bezoek aan de fetîcheur van Kampti. Het animisme, voodoo, de fetisjen ze zijn allemaal van groot belang (geweest) in het dagelijkse leven. Voor de slaven was het een houvast en een manier om blanken angst aan te jagen.

Overnachting in Gaoua

Dag 6

doorrijden naar Ouaga. Stop bij Diebougou om Les Grottes te bezichtigen. In de koloniale tijd uitgekapte versterkte vesting voor een Frans regiment.

Overnachting in Ouagadougou

Dag 7

Na het ontbijt vertrek naar Fada N'gourma op weg naar Benin.

Overnachting in Fada N'gourma

Dag 8

We passeren de grens van Benin op weg naar de Atacora-regio. We rijden rechtstreeks naar Koussou Koingou waar we slapen in een Tata Somba, een "huis van mijn vader".Ook deze huizen hebben een kenmerkende stijl. Om zich te beschermen tegen aanvallen zien de Tata's eruit als kleine kasteeltjes, die de families enige bescherming boden.

Overnachting in Koussou Koingou

Dag 9

Rondwandeling en uitleg over de bouw van deze bijzondere huizen. 's middags vertrek naar Nati.

Overnachting in Natitingou

Dag 10

Rit door het golvend groene landschap van Benin op weg naar Abomey. Abomey is de hoofdstad van het koninkrijk Dahomey geweest, een van de grootste koninkrijken in West Afrika. De koningen hebben volop is slaven gehandeld maar hadden zelf ook slaven in dienst. Slaven werden zelfs geofferd bij belangrijke gebeurtenissen.

Overnachting in Abomey

Dag 11

We beginnen bij het museum van Abomey met een rondleiding en toelichting op de (nogal bloeddorstige) geschiedenis van het koninkrijk.We lopen een stuk van de route die de slaven ooit liepen op weg naar de kust (Ouidah).

Overnachting in Abomey

Dag 12

 

Overnachting in Abomey

Dag 13

Vertrek naar het lac Nakoie, de enige plek waar ontsnapte slaven zich konden verstoppen voor de slavenhandelaren. Het meer was destijds meer een moeras, een bron van malaria. Blanken hielden zich daar liever niet op. Tegenwoordig speelt het leven zich geheel af op het water, een drijvende markt, een schooltje, iedereen heeft een piroque.

Overnachting in  Ganvié

Dag 14

Via de route de Pecheurs rijden we naar Ouidah. In Ouidah werden de slaven voor transport naar Amerika bijeen gebracht. Behalve monument voor de slavernij is Ouidah ook bekend vanwege de Voodoo.

Overnachting in Ouidah

Dag 15

Bezoek aan het museum, vroeger het fort van de Portugezen. De Nederlandse pijpenkoppen liggen in de vitrines. Met een beetje zoeken kan je ze later zelf op het stand vinden.

We lopen naar de kust over de route des Esclaves, vol monumenten ter nagedachtenis aan de miljoenen mensen die hier ooit zijn afgevoerd. Op het strand staat de Porte de Non Retour, de poort waar je nooit meer door terugkomt.

Overnachting in Ouidah

Dag 16

 

Overnachting in Ouidah

Dag 17

We passeren de grens van Togo en overnachten in de hoofdstad Lomé of dichterbij Accra

Overnachting in Lomé

Dag 18

We rijden Togo weer uit door naar Kumasi

Overnachting in

Dag 19

Kumasi, de hoofdstad van het Ashanti koninkrijk. Ook deze koningen hebben met de blanken gehandeld in slaven, die ze bij tribale oorlogen veroverd hadden.

Overnachting in Kumasi

Dag 20

Vertrek naar Elmina, waar het Nederlandse fort het stadje nog steeds domineert. op de weg er naartoe stoppen we voor een wandeling op hoog niveau tussen de boomtoppen van Kakum.

Overnachting in Elmina

Dag 21

Bezoek van de forten in Elmina en Cape Coast; wandeling door de straten met veel Hollandse huizen.

Overnachting in Elmina

Dag 22

In de middag vertrek uit Elmina . Vertrek vanaf Accra, aankomst in Amsterdam of Brussel (wellicht pas de volgende ochtend)

 

Dag 23

Aankomst

 


 
  


 


Ed Looge! reizen naar Burkina Faso
Burkina Faso, Benin, Ghana en Mali
De routes
Foto's Burkina Faso
Foto´s Mali
Foto's Benin
Praktische informatie
Nieuws
Nieuwsbrief
Over mij
Boek een reis
Favoriete links